Op welke veiligheidstekens moet men in de industriƫle sector letten?

Een veilige werkomgeving is van essentieel belang voor een goede levenskwaliteit van de werknemer. Het moet voor elk bedrijf een prioriteit zijn om de veiligheid en preventie van zijn werknemers te waarborgen en een van de verschillende manieren om een veilige werkomgeving te handhaven is het gebruik van een soort veiligheidssignalisatie.

Veiligheidssignalisatie in de industriƫle sector

Veiligheidssignalering is bedoeld om werknemers en bezoekers te wijzen op risicovolle of gevaarlijke situaties en op de noodzaak om in de werkomgeving beschermingsmiddelen te gebruiken. Het is een praktische, snelle en gemakkelijk te begrijpen preventiemaatregel. Het gebruik van veiligheidssignalering in de werkomgeving maakt het mogelijk materialen veiliger te hanteren, op te slaan en te verplaatsen. Het maakt een veilig onderhoud van machines en apparatuur mogelijk, alsmede het verrichten van werkzaamheden door werknemers. Borden zijn uiterst belangrijk voor de handhaving van een veilige werkomgeving, omdat zij met de werknemers communiceren, waarschuwen voor gevaren, locaties en te volgen routes aangeven en ook dienen om veiligheidsregels, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, opnieuw te bevestigen.

Soorten veiligheidsborden

Waarschuwing: Het doel ervan is werknemers te waarschuwen voor gevaarlijke situaties, plaatsen of stoffen in de omgeving, door hen te waarschuwen voor gebieden die aandacht of voorzorgsmaatregelen vereisen. Ze zijn meestal driehoekig en geel. Noodsituaties: Ze worden gebruikt om signalen te geven en de weg te wijzen in noodsituaties, zoals het aangeven van nooduitgangen, branddeuren. Zij geven ook de plaats aan van de in noodsituaties gebruikte apparatuur, zoals brandblussers en brandslangen. Ze zijn meestal rechthoekig en de achtergrondkleur varieert, en is groen of rood. Verplichting: zij worden gebruikt voor plaatsen of situaties waar het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht is, met het doel de werknemer te instrueren om deze te gebruiken en zo mogelijke arbeidsongevallen te voorkomen. Ze zijn rond en hebben een blauwe achtergrond.

Lichtgevende of akoestische borden

Verlichte borden omvatten ook elementen die vanwege hun plaats, grootte en andere bijzonderheden correct moeten worden gesignaleerd, zelfs als zij zich bevinden op plaatsen met voldoende algemene verlichting of 's nachts. Er zijn er die wegens hun gevaarlijkheid of moeilijke visuele beoordeling van het risico, zoals hoogspanningsgeleiders, verlichte indicatoren vereisen om het risico aan te geven. Akoestische signalering is gebaseerd op de uitzending van geluidsprikkels die onmiddellijk worden ontvangen. Het kan grote gebieden bestrijken en een grote bevolking bereiken die het onmiddellijk ontvangt.

Plan du site