Veiligheidstips voor het besturen van een vrachtwagen in de winter?

Wanneer de temperatuur tot vijf graden daalt, kan zelfs de meest ervaren trucker moeite hebben met ijzige wegen. Slecht zicht in combinatie met verminderde tractie maakt het werk van een vrachtwagenchauffeur uiterst moeilijk. Door echter preventieve veiligheidstechnieken toe te passen voor het rijden in ijzige omstandigheden, kunt u het winterseizoen zonder grote problemen doorkomen. Hier zijn tips voor het rijden in de winter voor vrachtwagenchauffeurs die u kunnen helpen om deze winter veilig te blijven.

Gebruik je richtingaanwijzers

Truckers hebben een gouden regel voor het wisselen van rijstrook; voor elke conditie van de weg. In de winter moet u vier of vijf keer knipperen en dan langzaam naar de volgende rijstrook gaan. RICHTER-EQUIPEMENTS heeft voor u de juiste LED-koplampstrip, zodat u met een gerust hart kunt rijden. Heb niet het gevoel dat je de snelheid van de chauffeurs om je heen moet bijhouden. Als u voorzichtig bent met uw vrachtwagen op winterse wegen, houd dan uw snelheid aan en gebruik uw alarmlichten - dit laat andere weggebruikers weten dat u langzamer rijdt dan zij.

Inspecteer uw voertuig

Het is van essentieel belang om uw vrachtwagen op de winter voor te bereiden om grote problemen te voorkomen. Controleer de bandenspanning en het motorolie- en antivriespeil grondig voordat u de weg opgaat. U kunt uw voertuig ook door een monteur laten nakijken om er zeker van te zijn dat het klaar is voor het zware jaargetijde.

Rij voorzichtig

Plotselinge, abrupte bewegingen kunnen ervoor zorgen dat u de controle verliest. Plotseling accelereren of remmen vermindert de tractie. Houd een constante snelheid aan en rem niet te hard. Houd een veilige afstand aan tot de auto voor u om een comfortabele remafstand te houden op gladde wegen. Aangezien meer dan 17% van alle auto-ongelukken gebeuren tijdens de wintermaanden, moeten chauffeurs :

Rustig aan

De meeste ongelukken gebeuren omdat bestuurders te hard rijden. Dit is vooral gevaarlijk voor vrachtwagenchauffeurs, omdat het veel langer duurt om het voertuig tot stilstand te brengen als er een obstakel of incident op de weg is. Wanneer u een onbekend voertuig bestuurt, moet u de tijd nemen om aan het rijgedrag te wennen en u ervan bewust zijn dat het op een besneeuwde weg veel moeilijker is om het voertuig onder controle te houden of te stoppen! Denk eraan dat snelheidsborden ontworpen zijn voor droge wegen en goede weersomstandigheden!

Laat extra ruimte

Vergroot uw remafstand om tijd te hebben om te reageren op voertuigen voor u bij slecht weer of slechte wegomstandigheden. In dergelijke omstandigheden moet u rekening houden met een tienmaal zo lange remafstand als normaal. Vergeet niet dat vrachtwagens meer tijd nodig hebben om te stoppen dan auto's.

Plan du site